Следвайте Гласове в ТелеграмВръщайки се на работа след кампанията за местните

...
Следвайте Гласове в ТелеграмВръщайки се на работа след кампанията за местните
Коментари Харесай

Данъчните закони: 5000 лв. таван за кешовите плащания, бонус за криптовалути, ДДС-привилегии за заведенията

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Връщайки се на работа след акцията за локалните избори, депутатите би трябвало да се заемат с данъчните закони, които са неотменна част от подготовката за идващия годишен държавен бюджет.

Между двата тура на локалните избори, както и в нощта на балотажа, водачът на ГЕРБ Бойко Борисов още веднъж нападна ПП-ДБ и сложи под въпрос поддръжката към държавното управление, както и болшинството в Народното събрание, от което зависи приемането на данъчните закони.

Очаква се в сряда на национално заседание ГЕРБ да реши дали ще остане в така наречен сглобка. Планът на финансовия министър Асен Василев е данъчните закони да влязат за разискване в бюджетната комисия на Народното събрание в четвъртък, с цел да се види какъв брой от концепциите имат поддръжка. Така ще се реши какви данъчни доходи да се запишат в Бюджет 2024, който би трябвало да бъде импортиран доникъде на ноември.

Както излиза наяве, кабинетът ще предложи таванът за заплащане на суми в брой да падне от 10 000 лева на 5000 лева - мярка, която не съумя да мине в предишни парламенти. Целта е битка със сивата стопанска система. Правителството на ГЕРБ още преди 5-6 години предложи същата концепция, и то няколко пъти, само че тя по този начин и не мина през Народното събрание. Сега има още повече причини за лансиране на смяната поради революционните промени, които направиха разплащанията през банка или компания за преводи доста по-бързи и лесни.   

Освен това държавното управление на Николай Денков се е съобразило с настояването на водачите на ГЕРБ и Движение за права и свободи Бойко Борисов и Делян Пеевски да се удължи срокът на намалената до 9% Данък добавена стойност ставка за ресторантьорите.

Очертава се конфликт за Данък добавена стойност в Народното събрание

Първоначално финансовият министър Асен Василев предложи ставката за ресторантьорските и кетъринг услугите да се върне още веднъж на 20% от 1 януари 2024 година, тъй като пандемията от Covid-19 от дълго време отмина в най-тежкия си тип. След забележки от страна на Делян Пеевски и Бойко Борисов Василев направи ангажимента, че в случай че браншът на заведенията се съгласи на ограничения за изсветляване, ставката от Данък добавена стойност може и трайно да остане 9%. Явно този метод е признат от държавното управление.

" Предложено е удължение на периода на използване на понижена ставка на Данък добавена стойност за ресторантьорски услуги, с което се дава опция на бизнеса както да поддържа конкурентоспособността си, по този начин и да резервира работните места в бранша ", обявиха от държавната пресслужба. Текстовете на проектозаконите ще станат обществени след внасянето им в Народното събрание.

В устното си изказване по тематиката обаче финансовият министър направи ангажимента, че тематиката е оставена в ръцете на Народното събрание. Ако се одобряват няколко ограничения за изсветляване на бранша, които той е заложил, бил податлив на 9% Данък добавена стойност. Но в случай че не се одобряват, ще поддържа 20%.  

Една от ограниченията за изсветляване на сивата стопанска система е концепцията за така наречен " безвъзмезден обяд ", която към този момент един път беше отхвърлена с аргумента, че може да се окаже противоконституционна. Със закона ще се даде опция на клиентите на заведенията да не заплащат сметките си, в случай че доставчикът на услугата не издаде касова записка.

Друга мярка, мощно подкрепяна от ресторантьорите, е въвеждането на патентен налог вместо налог облага за заведенията, както предложи шефът на Национална агенция за приходите Румен Спецов. Патентен налог обаче ще заплащат единствено компании с оборот до 100 000 лева, като постъпленията ще отиват в общините. 

Друга смяна за бранша планува работодателите в сектора, които оферират услуги в заведения, категоризирани с две, три, четири или пет звезди, да изплащат възнагражденията на служащите и чиновниците си наложително по банков път. Въпросните заведения ще би трябвало да обезпечат опция клиентите им да заплащат сметките си и посредством ПОС терминал.

0% Данък добавена стойност за хляба

С предлаганите промени се резервира нулевата ставка за доставката на самун и брашно, тъй че да се смекчи въздействието на високите цени на хляба върху семействата, по-специално върху най-уязвимите групи.

Друга смяна планува да не се прави промяна на употребения данъчен заем при бракуване на стока. Това ще става, когато лицето е счело, че тя към този момент е неизползваема в нормалната му икономическа активност и непринудено я е унищожило или я е продало с Данък добавена стойност. Също по този начин, в случай че стоката е била унищожена окончателно.

С промени в Закона за налога върху приходите на физическите лица се вкарва противоречивата концепция за данъчен бонус за търговията с криптовалути. За приходите от продажба или подмяна на финансови активи, задгранични валути и криптовалути се вкарват нормативно приети разноски в размер на 10%. " Целта е да се реализира по-голяма правдивост при определянето на облагаемия приход и на дължимия налог, което ще подтиква физическите лица, придобили приходи от продажба или подмяна на финансови активи, в това число виртуални валути, да ги заявяват ", твърди МФ. 

Правителството е подкрепило концепцията на финансовия министър към определението " трудови правни отношения " да се причисляват и правни отношения, които по своя темперамент съставляват наемане на работна мощ, без да е подписан трудов контракт. " По този метод се чака постигането на по-голяма данъчна бистрота по отношение на приходите, дължимите налози и наложителните осигурителни вноски. Предлага се още всички авансово неопределени спомагателни парични заплащания на заетите по трудово правно отношение да бъдат категорично включени към облагаемия приход от трудови правни отношения ", обяснха още от държавната пресслужба.

Въпреки рецензиите от специалисти кабинетът предлага да се вкара данъчно облекчение за касови бележки, посредством което физическите лица да могат да приспадат от общата си годишна данъчна основа 0.5% от платения Данък добавена стойност, само че не повече от 100 лева месечно, според данните от касовите бележки, които индивидът е записал в Национална агенция за приходите. Както Mediapool писа, казусът с този бонус е, че е незабележим и не си заслужава напъните. Дори човек да записва в Национална агенция за приходите касови бележки за 2000 лева на месец, колкото почти е междинната заплата в София, той ще може да си върне не повече от 2 лева, което надали е необикновен тласък за събирането на касови бележки.

Друго изобретение на МФ е специфична мярка за усилване на събираемостта на налога върху приходите на гъбари и билкари. Това ще стане посредством въвеждане на патентен налог.

За разлика от билкарите и гъбарите, хората, които си докарват приходи от предаване на боклуци за вторични първични материали, ще бъдат облекчени. През 2012 година се вкара налог върху прихода им, който се удържаше от компаниите за скрап, само че от 2024 година той ще отпадне. Аргументът са задачите на Европейски Съюз за поощряване на зелените политики и кръговата стопанска система.

Предлага се и увеличение на прага на касовите разплащания на покупко-продажбите с железни боклуци от 100 лева на 1 200 лева на година на физическо лице. В момента разплащанията по покупко-продажби с боклуци от черни и цветни метали се правят по безкасов път, като има изключение, в случай че цената на подписаните от едно физическо лице покупко-продажби не надвишава 100 лева за година.

15% налог облага за едрия бизнес

Една от най-сериозните промени в данъчните закони е повдигането на корпоративния налог за част от едрия бизнес у нас от 10% на 15%. Това не е поради национално решение, а поради световна мярка, подкрепена от Европейски Съюз, за реализиране на еднообразно минимално равнище на облагането на мултинационалните компании и огромни национални компании с оборот над 750 млн. евро. Въпреки настояването на едрия бизнес мярката да се отсрочи според оптимално допустимия период в евродирективата, държавното управление на Денков я предлага в данъчните промени за 2024 година

В Закона за локалните налози и такси се планува освобождение от налог здания на сгради, получили документи с клас на енергопотребление " А " и на тези, получили документи, удостоверяващи, че са реализирани техническите условия за " постройка с близо до нулево ползване на сила ".

Предвижда се още актуализиране на базисната данъчна стойност за установяване на данъчната оценка на постройките на две години, както и годишно актуализиране на въпросната стойност за земеделските земи. 

Асен Василев не се е отказал от концепцията за 10% бонус за всеки, който даде разкрития за отбягване на данъчно облагане и в следствие страната успее да събере спомагателна сума в бюджета. Предвижда се долният предел на сумата, събрана в резултат на подадената информация, да е 100 000 лева, а не 3000 лева, каквото беше първичното предложение на МФ и против което ГЕРБ се оповестиха, неглижирайки мярката като " донос-бонус ". Според министерството по този метод ще се предотврати подаването на информация за решение на междуличностни несъгласия или конкурентни търговски спорове.

В Закона за акцизите и данъчните хранилища пък се вкарва данък върху нагреваеми произведения със наличие, друго от тютюн, което е въз основата на растения, билки или плодове, без значение дали са обработени с никотин. 

Инфо: mediapool.bg

 

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР